6.2. Spiżarnia

Tradycyjna spiżarnia to miejsce przechowywania domowych przetworów, owoców i warzyw, babcinych nalewek i magazynowania mąki, soli czy cukru. Zlokalizowana najlepiej przy północnej ścianie budynku zapewnia w sposób naturalny chłód dla naszych spożywczych produktów. Oczywiście może się mieścić również w piwnicy. Ważne ny była blisko kuchni.  Powinna mieć zapewniony regulowany dopływ powietrza z zewnątrz, warto by miała również wentylację wywiewną. Minimalna powierzchnia to ok 2 m2, optymalna 4-6 m2. Okno nie jest konieczne, ale oświetlenie już tak. Jeśli więc robimy dużo przetworów warto wygospodarować taką tradycyjną spiżarnię. 
Niestety, dzisiejsze standardy cieplne nie sprzyjają tradycyjnej, chłodnej spiżarni. Zimne, nieogrzewane pomieszczenie w środku ocieplonego budynku można zobrazować jak wrzucanie kostek lodu do termosu z gorącą kawą - trochę bez sensu. Dlatego w nowoczesnych , oszczędnych domach taka tradycyjna spiżarnia powinna być odizolowana termicznie od części mieszkalnej ( ok 5 cm ocieplenie oraz szczelne drzwi powinno być wystarczające).

http://img.interia.pl/biznes/nimg/0/i/GOT_PODATKI_fiskus_winem_5869778.jpg


Obecnie coraz rzadziej robimy domowe przetwory. A jeśli już to w niewielkich ilościach i metodami, które nie wymagają przechowywania produktów w niskich temperaturach. Ziemniaki czy jabłka dostaniemy w każdym supermarkecie i w zimie i na wiosnę - nie musimy ich więc przechowywać w tzw. piwnicy. Kupujemy za to więcej produktów w dużych opakowaniach zbiorczych - zgrzewki wszelakich napojów czy 5 kg worki z warzywami nikogo nie dziwią. Jednak wszystkie te dobra musimy gdzieś trzymać. Kuchnia może nie pomieścić ich wszystkich - nie tak też jej rola. Współczesna spiżarnia ewoluuje w kierunku podręcznego schowka na przetworzone produkty żywnościowe. Nie jest w nim wymagana niska temperatura. Nawet warzywa i owoce oraz produkty mleczne przez kilka dni bez problemu przechowamy w takim nieogrzewanym pomieszczeniu. Istotne jest by znajdowało się w pobliżu kuchni i drzwi wejściowych lub garażu. Dzięki temu nie będziemy musieli nosić zakupów przez cały dom. Funkcję takiej spiżarni może spełnić również odpowiednio duże pomieszczenie gospodarcze (o ile nie ma w nim kotła węglowego). W wersji minimum spiżarnia może ograniczyć się do większej szafki (np typu cargo) w kuchni.


POWRÓT





Brak komentarzy: